Здравословно ли е пенсионирането? Резултати и изследвания
5 (100%) 3 votes

За много хора, пенсионирането е ключова награда вследствие на десетилетия на ежедневната работа – време да се отпуснат, да почнат да изследват и да се забавляват необременени от сивото ежедневие. За други, обаче, пенсионирането е разочароващ период, белязан от спад на здравето и повишаване на ограниченията.

В продължение на години, изследователите се опитват да разберат дали актът на пенсиониране, или самото пенсиониране, е добро за здравето, лошо за него, или е неутрален.

A нов залп идва от изследователи от Харвардското училище за обществено здраве. Те разглеждат процента на инфаркти и инсулти сред мъжете и жените в пенсиона възраст. Сред 5,422 лица, участващи в проучването, тези, които са пенсионери са били 40% и по-вероятно да са имали инфаркт или инсулт, отколкото тези, които са все още работят. Увеличението е по-силно изразено по време на първата година след пенсиониране, и се стабилизира след това.

Резултатите, докладвани в списание Social Science & Medicine, са в съответствие с по-ранни изследвания, които са показали, че пенсионирането е свързано с намаляване на здравето. Но други са показали, че пенсионирането е свързано с подобряването на здравето, а някои са показали, че има малък ефект върху здравето.www.homehope.net

Пенсионирането променя нещата

В много статии пенсионирането е описано като “преход в живота, разбира се, включващ промени в околната среда, които преструктурират здравните поведения, социалните взаимодействия, както и психосоциални напрежения”. Който също носи промени в идентичността и предпочитанията. С други думи, предвижването от работната среда към безрботната идва на лодка с други важни промени. “Нашите резултати показват, че може да се наложи да погледнем на пенсионирането като процес, а не събитие“.

Тези промени могат да бъдат причина пенсионирането да се класира в 10-те от 43-те най-стресиращи събития в живота на човек. Някои хора гладко успяват да направят прехода в успешено пенсиониране. Други не.

В продължение на четири десетилетия, д-р Георги Д. Валиант, професор по психиатрия в Harvard Medical School, както и множество колеги разговаряли със стотици мъже и жени, които участват в изследване на развитието на възрастните. Първоначално фокусирането било върху ранното развитие. Проучването сега обхваща въпросите на стареенето и пенсионирането.

Когато изследователите запитвали участниците в проучването 80годишни и повече. Кое направи пенсионирането приятно, здравословно и възнаградено. Четири ключови елементи се появяват:

Оформи нова социална мрежа. Вие не просто се оттегляте от работа. Вие се отегляте от ежедневен контакт с приятели и колеги. Създаване на нова социална мрежа е добре и за психическо и за физическо състояние.

Игрите. Дейности като голф, карти, бални танци, пътуване, може да ви помогне да се впуснете в създаване на нови приятелства и укрепване на старите.social-senior-men-730x350

Бъди креативен. Активиране на творческото ви може да помогне да на мозъка да се заздрави. Креативността може да приема различни форми, от боядисване с градинарството, на преподаване на малко дете на български и литература. Потапянето в творчеството може също да помогне да откриете нови части от себе си.

Продължавай да учиш. Както развиването на творчество, така и продължаващото обучение държи ума активен и мозъка здрав. Има много начини за поддържане на живот, от започването на нов език, към започване или връщане в инструмент който обичате, или проучване на тема, която ви очарова.

Индивидуални ефекти

Разбирането за това как пенсиониране засяга голяма група от хора е интересно. Но не е задължително да има нещо общо с това как ще ви повлияе.

Ако сте имали стресиращо, нерентабилна, или уморителна работа, пенсионирането може да дойде като облекчение. За вас, безработицата може да е свързана с по-добро здраве. Хората, които обичат работата си и структурират живота си около нея, може да видят пенсионирането в различна светлина. Особено ако те трябва да бъдат пенсионирани, заради възрастовата политика на фирмата.
retirementЕдни лица, които имат добри отношения със своя съпруг/а или партньор, е по-вероятно да се справят добре в пенсионна възраст. Отколкото някой с нещастен семеен живот, за който често работата е възможност за авариен люк.

Хората с хобита, страсти, възможности за доброволци, и други подобни, обикновено имат малко проблеми с преразпределяне на тяхната “екстра” време, след като се пенсионират. Тези, които не правят почти нищо освен работа може да почустват като предизвикателство да си намерят такива .

И тук идва и здравето. Хората, които се пенсионират, защото те не се чувстват добре, или са прекарали инфаркт или инсулт, или са били диагностицирани с рак, диабет или друго хронично състояние, не може да се насладите на пенсиониране толкова, колкото някой, който да влязъл в цветущо здраве.

Пенсионер ли сте Вие, или планирате да бъде най-скоро?  Какви мислите са елементите за едно успешно пенсиониране?