Коксартроза
5 (100%) 7 votes

Коксартроза не е често използван термин за описание на дегенеративни ставни заболявания. За да се разбере напълно смисъла на артроза, важно е да се разбере първо анатомията на ставата. Краищата на костите, които са част от съвместена гладка повърхност, известна като субхондралната кост. Над него е ставния хрущял, който е здрав, гъвкава съединителна тъкан, която предпазва костите, дава възможност за лесно движение между повърхностите и също действа като амортисьор. Това е този хрущял, който е част от повърхността на ставата и не е самата кост. Самата ставата има синовиалната подплата (синовията), която секретира синовиалната течност в междуставното пространство, което смазва ставните повърхности и действа като амортисьор. Външна капсула осигурява ставата.

Коксартрозата е един от главните инвалидизиращи фактори в развитите страни.

Това патологично състояние представлява по-скоро механично износване на ставата от коксатрозаколкото болестен процес. Страданието се характеризира с няколко основни симптома: болка, ограничен обем на движение на тазобедрента става и нарушен двигателен стереотип на ходене. Основно място в консервативното лечение на коксартрозата заема кинезитерапията. Тя се прилага за отстраняване на вредните последици от намалената двигателна активност на болния, за подобряване на кръвообращението и трофиката на ставите, релаксиране и разтягане на скъсените мускули, тонизиране на подтиснатите мускули, увеличение обема на ставата, намаляване на болката, подобряване на походката, въздествие върху общото състояние на организма и от там на дегинаративните процеси. При болните от коксартроза се прилагат различни видове масаж. Те подобряват кръво и лимфообръщението, повлияват се тонуса и еластичността на мускулните влакна, което намалява мускулния спазъм. Лечението е нехирургично и оперативно. Първото се състои в щадене на ставата. Избягва се натоварването, намалява се телесното тегло, препоръчва се известно време покой на легло.

Медикаментозното лечение е чрез кортикостероиди, хондропротектори и обезболяващи. Препоръчва се и физиотерапия. Оперативното лечение се състои в ендопротезиране.

Подмяната на тазобедрената става с изкуствена се прилага в напредналите стадии на увреждане на тазобедрената става, когато методите на консервативното лечение (противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства, лечебна физкултура и физиотерапия и т.н.) са изчерпали възможностите си.
Много подходящи санаториуми за лечение на коксартроза: Павел баня, Сапарева баня, Кюстендил, Старозагорски, Бургаски минерални бани, Поморие, Хасковски, Панчарево, Добринище, Девин и други. Но е важно да се консултирате с вашия личен лекар.

Други интересни статити може да прочетете тук или лечение чрез движение.