Деменция
3.87 (77.33%) 15 votes

Деменция – хронично или персистиращо разстройство на умствените процеси, причинено от мозъчно заболяване или някаква друга злополука. Нарушения на мозъка, води до промени на личността, както и нарушено разсъждение и паметови възможности.
Деменция е “бич”за нашето съвремие. Това, което наблюдаваме от няколко години в нашите домове за възрастни хора, е тежко, не само за старите хора, но и за техните близки. Това е така, защото проявата на заболяването е многообразна и създава много проблеми в семействата с такива болни. Заболяването е прогресивно, започва със згуба на краткотрайната памет, а след това и нарушение на почти всички функции на организма. Лошото е, че заболяването се появява и след травми, мозъчни инсулти, пълни анестезии и други заболявания, което понякога води и до трайна инвалидизация на болните.

Заболелите не са в състояние да се хранят сами, да ходят сами, губят се, занемаряват личната си хигиена, започват да “рушат”дома. Техните близки страдат, защото знаят какви са били техните родители, сродници, съпрузи, но не могат да осъзнаят и не искат да приемат, че те са променени и болни. Заболяването е сложно и непридвидимо, при различните хора протича по различен начин. Повечето близки не са запознати с болеста. Не знаят какво да правят с болния и как да процедират. Опасноста да ги оставят сами без наблюдение е голяма.  Най-често най-близките стават “враг №1” за болнитият. Много често засегнатите от заболяването стават хиперактивни до агресивни. Имат натрапчиви мисли, мнителни са към всичко, търсят обекти или събития от миналото, които са оставили трайна следа в тяхното съзнание. Консултацията с специалист (психиатър-герантолог) е препоръчителна и в голяма част от тях задължителна. Не винаги медикаментите, които се предписват са подходящи и действат веднага, затова и трябва и да са под постояно наблюдение. Налага се тези болни да бъдат обгрижени с внимание, разбиране, и да се започне активна “хигиена” на психичното им състояние.

За повече информация www.homehope.net